Smeđa nijansa postala je aspoultni hit za 2025. godinu, što nije ni čudno s obzirom na to da je Pantone proglasio Mocha Mousse nijansu bojom godine. Prelazeći u tonove za jesen, trend se nastavlja s čokoladno smeđom kosom. Dok plava i brončana kosa očaravaju ljeti, postoji nešto u toj bogatoj, privlačnoj nijansi što je savršeno za hladnije mjesece. Ako tražite inspiraciju ove sezone, prvo zavirite u jesenske trendove za kosu, a zatim saznajte kako sami postići i održavati čokoladno smeđu kosu, uz savjete renomirane stilistice Nicole Petty, direktorice brenda Milk & Blush.
Čokoladno smeđa kosa, iako tamnija, odiše bogatstvom i dubinom – bilo da se odlučite za jednoličnu nijansu ili lagano posvjetljenje koje dodaje dimenziju. „Čokoladno smeđa kosa savršena je jesenska nijansa jer odražava tople, bogate tonove sezone i dodaje trenutni sjaj i dubinu“, objašnjava Nicole. „Također je jednostavna za održavanje za one s prirodno tamnom kosom, a topla nijansa lijepo prelazi u zimske mjesece.“
Ova nijansa svestrana je i laskava za sve tonove kože, a ključ je u odabiru prave ravnoteže toplih i hladnih tonova. „Zlatne ili tople čokoladne nijanse laskaju maslinastom i toplom tenu, dok hladniji tonovi inspirirani moka izgledaju upečatljivo na svijetloj ili hladnoj koži“, savjetuje Nicole. Slično tome, čokoladno smeđa kosa može pristajati svim tipovima kose – od ravne i valovite do kovrčave. Za srednje i tamnosmeđe vlasi postizanje ove boje je jednostavno, dok plavoj ili prethodno posvijetljenoj kosi može biti potreban „rebalans“ osnovnog tona.
Priprema kose prije bojanja ključna je za dugotrajnost boje. „Uklonite ispucale vrhove i počastite kosu hidratantnim maskama kako biste je ojačali. Izbjegavajte agresivne tretmane poput izbjeljivača ili regeneratora barem 2-4 tjedna prije bojanja – to pomaže pigmentu da se ravnomjernije upije.“ Dobro pripremljena kosa čini čokoladno smeđu boju bogatijom, zdravijom i dugotrajnijom.
Za postizanje željene nijanse važno je precizno komunicirati sa stilistom i donijeti referentne fotografije. Nicole savjetuje: „Pitajte svog kolorista za ravnotežu toplih i hladnih tonova kako biste postigli prirodnu dubinu i odlučite želite li zlatnu toplinu ili hladniji rezultat inspiriran mokom.“ Ako je kosa već bojena, možda će biti potreban podno lifting ili toner.
Održavanje boje jednako je važno kao i njen odabir. Šamponi i regeneratori bez sulfata ključni su za zadržavanje živosti boje i prirodne vlage. Regeneratori koji nanose boju mogu osvježiti čokoladno smeđu kada primijetite da boja gubi intenzitet. Toplina i UV zračenje dodatno mogu ubrzati blijeđenje – alati za stiliziranje na visokim temperaturama oslabljuju kutikulu dlake, a sunčeve zrake razgrađuju kemijske veze u boji. Dodavanje proizvoda za zaštitu od topline i UV-a pomaže očuvanju intenziteta boje.
Kada je riječ o stiliziranju, meki valovi ili kovrče naglašavaju višedimenzionalnost čokoladno smeđe boje. „Koristite uvijač umjesto previše vrućih alata kako biste izbjegli oštećenje i blijeđenje boje“, savjetuje Nicole. Za završni sjaj preporučuje ulje ili serum – održava vlasi nahranjenima i zdravima, pojačava prirodnu dubinu boje te ukroćuje kovrčanje.
Ove jeseni čokoladno smeđa kosa nije samo trend – ona je sofisticirani odabir koji donosi toplinu, bogatstvo i dugotrajan sjaj. Uz prave nijanse, stručne savjete i njegu, vaša kosa može zasjati poput rastopljene čokolade kroz cijelu sezonu.
Nova DIVA STYLE od 31. listopada na kioscima!