Ako vodite bitku s kožom sklonom nepravilnostima, vrijeme je da doznate više o ovoj super kiselini

Svevremenski favorit u borbi s aknama je salicilna kiselina koja prodire u svaku poru lica. Ovaj poznati sastojak će ukloniti sve nepravilnosti na masnoj ili mješovitoj koži.
Vidi originalni članak

Osim što je dostupna kao tretman protiv akni i mitesera, salicilna kiselina nalazi se i u sastavu nekih kozmetičkih proizvoda poput čistača, tonera, seruma i pilinga koji sami po sebi mogu biti korisni za kožu, prenosi Byrdie. Njezina ljekovita svojstva uklanjaju nečistoće, bakterije i mrtve stanice iz začepljenih pora lica. Salicilna kiselina naime nije topiva u ulju tako da može prodrijeti kroz pore, odlijepiti kožne stanice i konačno ukloniti začepljene koje uzrokuje akne, mitesere i crvene prištiće. Također ih sprječava da se ponovno vrate na površinu kože. 

- Salicilna kiselina djeluje tako da povećava vlažnost kože i otapa tvari zbog kojih se stanice kože lijepe. To onda olakšava odstranjivanje stanica kože, objašnjava dermatologinja Marmur za Byrdie. Salicilna kiselina također uklanja višak ulja (sebuma) koji se luči iz kože lica. Netopljivost u ulju omogućava joj prodiranje duboko ispod površine kože i čišćenje pora što u konačnici smanjuje masnoću. Koža s odčepljenim porama nema masni sjaj kao prije. 

U slučaju da koža pati od raznih upala i crvenila, salicilna kiselina i tu pomaže jer pripada istoj klasi lijekova kao i aspirin. Njezina protuupalna svojstva će riješiti iritacije i crvenila na licu, prenosi Byrdie. 

Priliko nanošenja salicilne kiseline, preporuka je započeti s proizvodima koji imaju najmanji udio kako biste vidjeli reakciju kože na kiselinu. Peckanje je česta pojava, no ono brzo prođe, a ako se ne smanjuje, potrebno je lice oprati čistom vodom. 

- Ne upotrebljavajte ju više ili manje i ne upotrebljavajte ju duže nego što je preporučeno. Nanesite dovoljno salicilne kiseline da prekrijete zahvaćeno područje i nježno ga utrljajte u kožu, objašnjava dermatologinja Marmur za Byrdie. Salicilnu kiselinu preporučjivo je koristiti desetak dana, a zatim napraviti pauzu od dva do tri tjedna. 

Pet stvari koje dermatolozi uvijek rade prije spavanja za ljepšu kožu, a preporučuju ih svima
Serumi su osnova njege: Uz savjet stručnjaka odaberite onaj idealan za svoju beauty rutinu s kojim će koža blistati
Efekt "staklene" kože: Poslušajte savjete domaće vizažistice i postignite najpopularniji beauty look
Proizvod od tridesetak kuna kojeg vjerojatno imate doma, a učinit će čuda za kosu, kožu i nokte

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".