Ako ne volite "fasadu" na licu, isprobajte tonirane kreme s lakšim, usavršenim formulama

Promjenom u svakodnevici i skidanjem slojeva rješavamo se i teških krema te se pripremamo za novo vrijeme – lakoću toniranih i dnevnih formula, a mnoge od njih krasi i nezaobilazan zaštitni faktor za lepršavo uživanje na suncu
Vidi originalni članak

Smjena u kozmetičkoj torbici odvija se polako, ali sigurno, jer s toplijim, sunčanim danima koža treba promjenu. Sada nastupaju lakše formule, koje će se pobrinuti da koža tijekom dana uspješno odolijeva izazovima svakodnevice. Naime, bitno je da kreme budu lagane, jer teške formule ipak su namijenjene nižim temperaturama. U prijelazno doba ponekad je zahtjevno odrediti kad točno ta promjena nastupa, jer vrijeme je promjenjivo, pa se zna dogoditi da nam ujutro paše hranjiva krema, a popodne želimo neki lakši sloj. U svakom slučaju, treba se držati pravila najniže temperature, jer ako su jutra i noći hladne, još uvijek nije pravo vrijeme da u kozmetičku rutinu uvedemo lagane formule.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sada, kada koža može konačno disati i više se krećemo na otvorenom, vrijeme je za razmišljanje o promjeni rituala. Budući da smo više na suncu, dobro je imati dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom, čak i pri odlasku u dućan ili tijekom šetnje po kvartu – podsjeća na važnost UV faktora naša kozmetičarka Zdenka Mihelj.

Nedavno je nastupila nova generacija dnevnih krema obogaćenih nanočesticama koje omogućuju da se proizvod brže i lakše upije u kožu. To znači da nema onog sloja koji bi mogao ostati na površini, a ujedno nam je potrebno manje vremena za sređivanje. Prednost novih dnevnih krema je i zaštitni faktor koji je prisutan u većini formula. Važnost tih formula je da nam daju vlagu i pripreme lice za dan, no to je ujedno prvi jutarnji kozmetički ritual stoga je važno dati si vremena kako bi koža bila dobro nahranjena. No ako lice ima sklonost ka hiperpigmentaciji, treba ipak koristiti prave sunčane kreme, s faktorom od oko 30 ili 50. Za sve drugo, klasične dnevne kreme nove generacije bit će odlične. Ne samo da imaju njegujuća svojstva, već su te formule sve jači igrači na anti-age sceni. U njima ćemo pronaći ono što želimo – bilo da je to neki anti-age sastojak, zasićenost lipidima, nešto bogatiju hidrataciju ili nešto četvrto. Dolaze u više opcija, neke su gelaste, namijenjene masnoj koži, dok su one hranjive idealne za suhu kožu. Koju kremu trebate, ovisi o sezoni, jer koža se mijenja s dobima, suha može postati masna i obrnuto, pa tome treba prilagoditi i odabir kozmetike. Želite li lakoću, umjesto pudera idealan je odabir lagano pigmentirana formula.

Zdenka Mihelj predlaže tonirane kreme, a one iz nove generacije imaju više funkcija:

– Ne samo da su hidratizirajuće, već se i prilagođavaju prirodnoj boji tena. Uglavnom su transparentne teksture, no zahvaljujući posebnoj formuli poprimit će naš prirodni ton. Tonirana je krema zapravo hibrid dnevne kreme i pudera, no ključno je to da ostavlja tanji sloj – ističe Zdenka.

Napominje da su tonirane kreme sve popularnije, jer žene osjećaju da im s godinama paše nešto laganije, dok mlade cure ne žele imati fasadu na licu. Stoga su te formule praktične, a i lako ih je aplicirati, budući da ih tijekom dana možemo čak i nadograditi – prije večernjeg izlaska ili ako osjetimo da je lice suho. Inovacije u tom području danas postoje i u varijantama CC i BB te DD krema. Iako su već niz godina prisutne na tržištu, njihova popularnost sve je jača upravo u posljednjim sezonama, kad u svijet ljepote ulazi trend prirodnosti. Te formule su zapravo nastale na bazi laganih pudera, a nude više od funkcije prekrivanja te se bave prekrivanjem crvenila, ujednačavanjem tena i hidratacijom kože. Iako je danas prisutna na svakom koraku, nekada je BB krema služila kao pomoć u oporavku kože nakon estetskih operacija.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prvu beauty balm kremu predstavila je liječnica Christina Schrammek u klinici za ljepotu i plastične operacije još tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Naime, preporuka je bila koristiti je nakon estetskih korekcija na licu, što je bio tek početak njezine slave – tumači Zdenka.

Najprije su je prihvatile cure u Aziji, odnosno scena korejske kozmetike za koju znamo da je napredna i uvijek otkrije nešto genijalno. Naime, tamošnja publika koncentrirana je na formule koje će uljepšati ten ne samo površinski, već i dubinski, pa se uvijek možemo inspirirati njihovim ritualima. Nakon toga BB stiže u Europu i danas je već poznajemo kao jedan od top-igrača kad je riječ o laganim toniranim podlogama koje imaju niz prednosti. U ponudi zna biti malo nijansi, no birajte onu koja je mrvu svjetlija, a ne tamnija od prirodnog tena. Nerijetko, te kreme imaju i zaštitni faktor, stoga mogu zamijeniti i dnevnu kremu. Iako, koristite li dnevne kreme više puta na dan, lice je naviklo na njih, stoga ona može poslužiti i kao baza za toniranu. No pričekajte desetak minuta da se upije, kako se teksture ne bi pomiješale i ostavile sloj, odnosno tanki film. Zdenka ističe i prednosti CC kreme. Njezina je uloga, kako joj samo ime veli, ispravljanje boje, odnosno color control ili color correcting.

– One su namijenjene ujednačavanju tena, prekrivanju raznih promjena na koži lica, kao što su crvenilo i prištići te podočnjaci. U tome im pomažu sedefaste čestice koje privlače svjetlost. Nekad su te kreme bile namijenjene njezi cijelog tijela, a pri tom nisu bojile odjeću. Danas ih nalazimo u dnevnim varijantama za lice, jer hidratiziraju, zaglađuju i smiruju kožu – zaključuje Mihelj.

Tu i tamo naići ćemo i na DD kremu, no ona je obično u jednoj nijansi jer se njezina boja prilagođava našoj prirodnoj. Ona je također višenamjenska, poput hibrida baze, pudera, zaštite i hidratacije, a nerijetko ima i anti-age sastojke. No tonirane su kreme, same po sebi, ključni dio anti-age kozmetike, jer čim se brinu o zaštiti i hidrataciji, smatramo ih saveznicima u želji za mladolikim licem. Svijet kozmetike iskoristio je i još neka slova – dostupne su nam EE i PP kreme. Naime, EE znači extra exfolianting ili energy enhancing. Krema ima ulogu blagog pilinga te ima eksfolirajuća svojstva. Nadalje, PP znači pink perfect, formula obogaćena silikonima zaglađuje kožu i ona djeluje ‘obrađeno’. Razvoj scene krema i toniranih podloga postaje jedno i na području formula koje su bijele, poput kreme, a kad iz stavimo na lice i razmažemo, nijansa se pretvara u onu boje lica. Ove i slične inovacije približavaju i na neki način ujedinjuju novi vrli svijet preparative i dekorative, što pokreće sljedeću etapu u svijetu kozmetike.

Tonirane kreme za različite tipove kože pronađite u galeriji i njima obogatite proljetnu beauty rutinu:

Vichy Idealia BB krema medium, ljekarne, 40 ml 192 kn Uriage Roséliane CC Cream SPF 30, ljekarne, 40 ml 108 kn Shiseido Sports BB SPF 50, Muller, 30 ml 300 kn Payot CC Cream SPF50, martimex.hr, 40ml 248 kn La Mer The Radiant Skintint SPF 30, douglas.hr, 40 ml 829 kn Elemis Superfood Glow Priming Moisturiser, douglas.hr, 60 ml 379 kn Douglas Skin Agumenting Foundation CC Cream SPF 50, douglas.hr, 30 ml 149 kn Dr. Dennis Gross Alpha Beta Glow Instant Radiance SPF 40, douglas.hr, 50 ml 455 kn Clinique iD Dramatically Different™ Moisturizing BB-Gel, douglas.hr, 115 ml 345 kn Diego Dalla Palma BB Cream Second Skin SPF30, drogerije, 30 ml 149 kn Avene Sun cleanance SPF 50, ljekarne, 50 ml 170 kn

Dnevne kreme koje će se izvrsno uklopiti u proljetnu njegu lica:

YSL Pure Shots Perfect Plumper Cream, Muller, 50 ml, 50 ml 835 kn Too Faced Hangover Good To Go Moisturizer (40 ml), 239 kn IT Cosmetics Confidence In A Cream Rosy, douglas.hr, 60 ml 369 kn Perricone MD Vitamin C Ester Photo-Brightening Moisturizer SPF30 (59 ml), 579 kn Nivea Cellural Anti-Age SPF 15, drogerije, 50 ml 124 kn NeoStrata Ultra Daytime smoothing cream SPF 20, ljekarne, 40 ml 278 kn Filorga Oxygen Glow Super Perfecting Radiance Cream, ljekarne, 50 ml 325 kn Eucerin Hyaluron Filler SPF 30, ljekarne, 50 ml 247 kn Estee Lauder Advenced Time Zone Age Reversing Line/Wrinkle, martimex.hr, 50ml 966 kn Elizabeth Arden Prevage Moisture Cream SPF 30, douglas.hr, 50 ml 1119 kn Dr. Irena Eris Lumissima Brightening & Anti-Aging Day Cream SPF 20, douglas.hr, 50 ml 415 kn Douglas Essential Rosy Glow Day Cream (50 ml), 155 kn Clinique Superdefense Multi-Correcting Cream SPF 25, Muller, 30 ml 359 kn Biotherm Aquasource Gel, Muller, 50 ml 335 kn

Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda koja će vam zasladiti i uljepšati vikend
Ljepotica nas je oduševila neočekivanim spojem tenisica, lepršave haljine i predimenzioniranog džempera
Kad najveće trendove sezone isfuraš na svoj način: Zgodna stjuardesa zna kako se to radi!
Razmišljate li o šiškama? Isprobajte trendi frizuru koja se lako održava i pristaje svima

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".