5 koraka do zanosnog "holivudskog osmijeha"

Jedna od najatraktivnijih karakteristika osobe je upravo njezin osmijeh.
Vidi originalni članak

U današnje moderno vrijeme svi želimo imati bijeli i proporcionalni osmijeh koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Iz tog razloga u estetskoj stomatologiji razvio se poseban trend koji uključuje niz estetskih zahvata s ciljem pružanja "holivudskog osmijeha" - ravnih, biserno bijelih i proporcionalnih zubi koji savršeno odgovaraju simetriji lica i pružaju prekrasan zavodnički osmijeh po kojem su poznate mnoge filmske holivudske zvijezde...

Iako je boja zubi genetski određena, nije tajna da s godinama zubi prirodno poprimaju i tamniju boju. Uz to, tijekom vremena, naše prehrambene navike i životni stil mogu ostaviti utjecaj na naše zube, a tada redovito četkanje nije dovoljno za postizanje željenog izgleda zubi. Kava, obojena pića, cigarete, crno vino i sl. doprinose da naši zubi postanu tamniji i gube estetski izgled.

Temelj lijepog osmijeha je svakako oralno zdravlje, koje se postiže redovitom oralnom higijenom (četkanjem zubi i redovitim pregledima). Međutim, ni najzdraviji zubi ne moraju biti lijepo oblikovani, a veliku ulogu u "holivudskom osmijehu" igra upravo estetska stomatologija. Bilo da je samo riječ o izbjeljivanju ili i korištenju keramičkih ljuskica, vaš osmijeh može se dovesti do savršene simetrije. Ovisno o individualnim željama i potrebama, definirali smo 5 koraka koji mogu u potpunosti promijeniti vaš osmijeh.

1. Čišćenje kamenca i pjeskarenje

Prije bilo kakvih značajnih estetskih zahvata, potrebno je osigurati da su zubi i zubno meso zdravi, a sva oštećenja (npr. karijes) sanirani. Prvi korak ka lijepom osmijehu je uklanjanje naslaga i pigmentacije s površine zuba profesionalnim čišćenjem koji uključuje odstranjivanje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi. Već nakon takvog zahvata primijetit ćete promjenu u izgledu zubi jer će prirodna boja doći do izražaja.

2. Zoom izbjeljivanje zubi

Uzrok promjene boje zubi možemo naći u genetskim i degenerativnim promjenama, antibioticima, starenju kao i u učestaloj konzumaciji obojene hrane i pića te dodataka prehrani. Za bijeli sjaj zuba odgovorna je caklina, a trošenjem postaje sve tanja zbog čega tamnija boja zuba dolazi do izražaja.

Stomatolozi Poliklinike Bagatin, uz lasersko izbjeljivanje zubi, koriste i Zoom WhiteSpeed izbjeljivanje zubi koji predstavlja najtraženiji i najpoznatiji sustav za izbjeljivanje zubi u SAD-u. Aktivan sastojak Zoom gela za izbjeljivanje je vodikov peroksid koji ima prirodna svojstva izbjeljivanja, a pod utjecajem svjetla se intenzivira. Zoom lampa svojom specifičnom svjetlošću aktivira vodikov peroksid te mu pomaže ispuniti površinu zuba, nakon čega čisti kisik ulazi u caklinu i dentin te izbjeljuje obojeno područje ostavljajući strukturu zubi nepromijenjenom. Ovom se metodom može izbijeljeti zube do čak 6 nijansi, a učinci izbjeljivanja zubi mogu trajati i do tri godine što će se, naravno, razlikovati od osobe do osobe.

3. Keramičke ljuskice (Veneers)

Najčešći način poboljšanja osmijeha u suvremenoj estetskoj stomatologiji je onaj porculanskim ljuskicama. Riječ je o izrazito tankim keramičkim ljuskicama (Veneers) koje se postavljaju na prednju površinu zubi, čime se mogu korigirati brojni estetski problemi poput smanjenja razmaka među zubima, sanacije obojenih zuba, ispucale cakline i ostalih estetskih korekcija.

Lijep i prirodan izgled je osiguran zbog vizualnih svojstava porculana koji imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način, te zato nakon postavljanja ljuskica zubi imaju sjaj poput prirodnih. Rezultat terapije ljuskicama je predivan prirodni osmijeh koji, uz pravilnu njegu, traje preko 10 godina.

4. Ortodoncija

Kako bi zubi bili pravilni ponekad je potrebno više vremena da bi se oni oblikovali. Ortodontska terapija ispravlja razne ortodontske anomalije, te ima i značajnu estetsku ulogu u postizanju harmonije osmijeha. Terapijom se postiže skladan odnos zubi i čeljusti, poboljšava se funkcija žvakanja i govora, te omogućuje bolje održavanje higijene, čime se smanjuje i mogućnost nastanka karijesa. Današnje tehnologije sve su naprednije pa se u ponudi, osim klasičnih aparatića, mogu naći i oni prozirni, u obliku prozirnih udlaga, koje nitko neće primijetiti.

Uz fiksne aparatiće poput Damon sustava koji su najučestaliji i najučinkovitiji način izravnavanja zubi, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija, danas je na tržištu dostupan i sve popularniji inovativni Invisalign®. Izravnava vaše zube pomoću niza gotovo nevidljivih udlaga tzv. alignera, koje su posebno izrađene po vašim zubima i vrlo se lako mogu skinuti i stavljati.

5. Dizajn osmijeha 

Primarni cilj dizajna osmijeha podrazumijeva oralnu rehabilitaciju koja će zadovoljiti vaše estetske zahtjeve, osigurati prirodan izgled zubi i pružiti vam željen i blistavi osmjeh pun samopouzdanja. U Poliklinici Bagatin koriste Smile Design digitalnu simulaciju osmijeha koja vam omogućava da vidite kako će izgledati konačan rezultat rekonstrukcije te sa stomatologom, kreirate željeni osmijeh.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".