170 godina pjenušave nježnosti

Luksuzni sapuni Klar, organske proizvodnje u starim kalupima, oživljavaju elegantno doba 1840-ih godina kada su i nastali u njemačkom gradu Heidelbergu
Vidi originalni članak

Kad je Phillip Klar u prvoj polovici 19.stoljeća u Heidelbergu počeo kuhati sapune, razmišljao je o tome kako napraviti sapun tako nježan da koža na dodir bude što mekša i delikatnija.  U sapune je stavljao prirodne sastojke, pakirao ih je u lijepu ambalažu i izgleda da nije bio na pogrešnom putu.

Danas, 170 godina i pet generacija kasnije, sapune Klar znamo kao jedan od luksuznijih proizvoda preparativne kozmetike.

Želja za napretkom Klara je dovela u Rusiju na usavršavanje zanata, nakon čega je 1840. otvorio prvu radionicu sapuna u Njemačkoj – i danas se ona nalazi u sveučilišnom gradu Heidelbergu.

Njegovi sapuni sadržavali su esencijalna ulja i bili načinjeni od najkvalitetnijih sastojaka. Decentno ih je brendirao samo otiskom svoga prezimena, a otpočetka ih je dijelio na ženske, muške i dječje. Za djecu ih je izrađivao u posebnim kalupima u obliku slona, medvjeda...

Na toj prvotnoj ideji izrasla je profitabilna kompanija koju danas vodi njegov prapraunuk Niels Klar, a paleta proizvoda Klar Seifen postala je u međuvremenu šira. Danas su poznati i po pomadama i tonicima za kosu, proizvodima za njegu brade, šamponima, kremama za brijanje, after shaveu, sapunu za kosu i tijelo, četkama i češljevima.

Ime Klar i dalje je sinonim za luksuznu njegu; njihove sapune biraju oni istančana ukusa, željni kupanja s blagim mirisom bosiljka, ljubičice, sandalovine, rieslinga...bogate pjene! Klar sapuni uživaju velik ugled, pa se mogu nabaviti samo u sklopu koncept dućana ili putem interneta. U Hrvatskoj se, nažalost,ne prodaju.

Budući da su izrađeni od biranih sastojaka, s dodatkom vitamina E, bez umjetnih bojila, parabena, silikona i sastojaka životinjskog porijekla, ističu se i nešto višom cijenom. Klar sapuni dašak su luksuza u svakodnevici koja najčešće i nije glamurozna – možda nam nisu nužni, no bez grižnje savjesti bezobrazno ćemo se razmaziti uživajući u njima.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".